Login

Kleinste gemeenteraad in grootste vergaderzaal

Rozendaalse raad in provinciale Statenzaal

ARNHEM – Gelderlands kleinste gemeenteraad vergaderde gisteravond eenmalig in de allergrootste politieke vergaderzaal van de provincie: de 55 zetels tellende Statenzaal in het Huis der Provincie in Arnhem.

Door Quirijn Visscher 04-11-20, 09:53

Daar namen de negen raadsleden van Rozendaal op ruim anderhalve meter afstand van elkaar – en alle andere aanwezigen – een besluit over de gemeentebegroting. Coronaproof. Bedelen om geld bij de rijke provincie hoefden ze niet. Rozendaal gaat met een volle schatkist 2021 in en hoeft niet te bezuinigen.

Wel ging de provincie Gelderland zelf over de tong in de Statenzaal. Waarom zouden de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen, ook Rozendaal, gaan samenwerken in een ‘Groene Metropoolregio’?

De drie dorpspartijen blijven sceptisch vanwege de lange voorgeschiedenis van gesteggel. ,,De provincie moet meer de lead nemen, omdat de gemeenten er vaak niet uitkomen”, stelde raadslid George van Gorkum (Rosendael’74) gisteravond. ,,Neem de bereikbaarheid of de werkgelegenheid.”

Samenwerking met Food Valley

Andere raadsleden pleitten voor meer invloed van gemeenteraden op de Groene Metropoolregio en voor meer samenwerking met de regio Food Valley rond Wageningen. Oppositiepartij BGR vond het raadsvoorstel onvoldragen.

Burgemeester Ester Weststeijn hield een vurig pleidooi voor de Groene Metropoolregio. ,,Je moet zaken waarover gemeenten zelf gaan, niet neerleggen bij de provincie”, zei ze in het hart van de Gelderse politiek.

Het werkte: de coalitiefracties stemden, ondanks hun scepsis en zorgen, voor het raadsvoorstel. BGR stemde tegen.

24 november 2020
Design CroonWebdesign © CroonWebdesign. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel

Spring naar toolbar